Klicka här för att läsa mer om VRINDA-missionen


Klicka här för att läsa mer om VRINDA-missionens grundare
Swami B.A. Paramadvaiti

Nimaihuset
Nimaihuset - svenskt Vrindatempel   

Vrinda Europe
Vrinda Europe   

Vrinda Portal
Vrinda i övriga världen

Vrinda News

Gurudeva live
Filmade Paramadvaiti-klasser   

Paramadvaiti Swami
Mp3-föredrag av Swami B.A Paramadvaiti   

World Vaisnava Association
VRINDA - medlem av
World Vaisnava Association

Yoga Planetarium

Välkomna till en oförglömlig upplevelse

Eco Truly Farm ligger i norra Peru, efter serpentinvägen Pasamayo (Panamerikanska vägen) 63 kilometer, eller ca en timme norr om huvudstaden Lima. Mitt i en jättestor öken hittar man denna vackra oas som får sin näring från vattnet från floden Chancay. Otaliga gånger har olika folkgrupper från kustlandet bosatt sig på denna plats som är berömd för de välkända Mocho-indianernas kultur, som till denna dag förbluffar med sina ålderdomliga konstruktioner av lera, såsom fästningen Chan Chan. Där, vid Stilla Havets strand, framför stranden Chakra y Mar, finner vi det första projektet för ekologiskt boende och skola för vedisk kunskap i Sydamerika: "Eco Truly Park".

Syftet med Eco Truly Park
Projektet har stora ambitioner. Det syftar till att stimulera den andliga och kulturella utvecklingen av samhället i stort. Eco Truly Park har projektarbeten som låter många artister och medlemmar skapa ett unikt verk på denna sida av kontinenten. Gradvis kommer Eco Truly-projektet att visa sina sanna dimensioner. En harmonisk vibration genomtränger de boende och besökarna, och skapar en modell av en annorlunda relation till naturen och dess innevånare, och öppnar nya portar i hjärtat.

Vedaskrifterna råder oss att vara övertygade om våra skyldigheter och att seriöst bidra till andras lycka, och på så sätt få dem att älska oss. Man vill leva på ett sådant sätt att andra uppskattar det man gör, och för att lyckas med detta måste vi ha mycket energi, en enorm vibration. Detta finner vi när vi söker vårt jag genom självförverkligandet. Det mänskliga livet har som syfte att nå självförverkligande; detta är också slutmålet med detta projekt, och varje liten detalj som utvecklas här, hjälper oss i vårt andliga liv, i förståelsen av det viktiga i livet på vår väg mot självförverkligande.

Vad betyder "Truly (Trulli) Ashram"
Trulli är namnet som man gett formen på den äldsta byggkonstruktionen på den här planeten. Ordet har sitt upphov i Alberobellos trullier i regionen Apulia i södra Italien. I Murgia hittar man en hel by med tusentals trullier. De trullier som finns i Peru är dekorerade med symboler från den vediska kulturen, och skapar atmosfären av en gigantisk rymdstation som skickar budskap till besökarnas hjärtan.

De första konstruktionerna av detta slag har man hittat på de peruansk-bolivianska Andernas högplatå; de tillverkades av Chipaya-indianerna. Det finns liknande strukturer i Indien, Frankrike, Italien, Ungern, Marocko, Iran och Tunisien. Det är definitivt ett av de mest originella sätten att bygga med olika naturmaterial som jord, lera och sten. Eco Truly-projektets medlemmar kombinerar denna teknik med Österlandets visdom.

Ashram är det österländska ordet för den skola där man undervisar om konsten att känna och tjäna Sanningen.

Arkitektoniskt stöd
Konstruktionerna av trullier baseras främst på principen om "den upp och nedvända kedjan". Denna form kommer av det naturliga fallet av en kedja som är fäst vid dess två punkter, som diagrammet visar, och det ger som resultat linjen för att fortsätta konstruktionen. Detta gör den stabil även mot jordbävningar eller starka oväder, och då den är en cirkelstruktur, behöver väggarna inte ens förstärkas med stål, trä eller annat material.

uppochnervända kedjan

På vår ekologiska egendom är trullierna en idealisk ram för att studera de andliga, ekologiska och naturvetenskapliga ämnena. Här får vi veta mer om trullierna och leva i kontakt med naturen och dess själ.

En bra, fin och billig bostad
Under mänsklighetens historia har konstruktionerna av typen trullier, haft många användningsområden, från matförråd till bostäder och gravkammare. Även om trullin använts på flera områden, är det som bostad som den är mest utmärkande.

Enkelheten i de material som man använder vid bygget (som kan vara lera och tegel), innan den är klar och när den är fullbordad, gör att trullin är lösningen på problemet med en bra bostad av kvalitetsmaterial, som är vacker med sin speciella estetik och billig på grund av den låga materialkostnad som används vid byggandet och vid färdigställandet. Medelkostnaden för en trulli gjord av lera och tegel på betonggrund (detta beror på terrängen), varierar mellan 300 och 500 USD.

Undersökningar och tillfredsställande resultat
I början konstruerade undersökningsgruppen på Eco Truly Farm 30 cm höga modeller i lera och det visade sig att den kunde stå emot vikten av upptill tio tegelstenar, trots att den var gjord med en vägg på endast en centimeters tjocklek. Detta är samma princip som äggets som man inte kan krossa genom tryck på dess ändar, eftersom skalet har en naturlig fördelning, en kraft hos själva naturen, och vi bara upprepar vad naturen visar oss.

Antonio Gaudí övertygade oss tillslut...
Den berömde arkitekten Antonio Gaudí (1852-1926) från Katalonien, Spanien, studerade relationen mellan de naturliga linjerna och den kraft de har för att förklara deras stabilitet. Han sa att hemligheten med att bygga med runda former var att ta tillvara den otroliga naturliga kraft som finns i cirkeln. Av den anledningen behöver väggarna i en rundad byggnad inte förstärkas med stål, trä eller annat material. Denna koniska form liknar det naturliga fallet hos en kedja som är fäst vid sina två ändar, vilket gör den stadig till och med mot jordbävningar och starka oväder. Mäktiga verk av den store arkitekten är det bästa exemplet på hans teori, däribland La Iglesia de la Sagrada Familia i Barcelona, La Casa Milá, La Casa Batlló, etc.

Trullier i den för-inkaiska historien
Chipayas, som anses som en av de äldsta kulturerna i Amerika, tillhör Uru-Chipayakulturen, vars ursprung sträcker sig så långt tillbaka som 2500 f.Kr. Chipaya finns i närheten av Coipasa vid floden Laucas stränder. Det var Chipayas som konstruerade de första byggnaderna av det här slaget, de så kallade "Wayllichas". De mest konstfulla Wayllichas smyckar Atahuallpa-provinsen i Oruru (Bolivia), på en vid yta av sand som höjer sig över Coipasas orörliga sjö. Med en extraordinär skönhet, har denna yta blivit det viktigaste arkeologiska centrumet på högplatån. Tidigare bredde Uru.Chipayakulturen ut sig över hela högplatån och härrör till andra liknande stilar som de berömda Putucus.

Wayllichas liksom Putucuerna, var rundade, gjorda av lera blandat med gräs, en kombination som gjorde dem motståndskraftiga mot tidens tand och de intensiva regnen genom seklerna på högplatån. Många av dessa fabulösa byggnader har överlevt tills i dag. Några byggdes på marken, och andra hade ytor under marken, som källare, för att bo i.

Putucuerna på högplatån
Det finns en viss mystik i cirkeln; även i konsten symboliserar cirkeln det absoluta. I en cirkelformad miljö finns en energi som harmonierar med det eviga, så Chipayas har tills i dag byggt sin miljö i denna form. Andra kulturer som Tiahuanaco, Chullpa och Amara använder också denna tekniska konstruktion. Vi kallar dem för trullier, det är vad de kallas i Italien, den plats varifrån inspirationen kom för att bygga dem i Peru.

Det är anmärkningsvärt vilken likhet som finns mellan Putucus och de italienska trullier som uppförts i en region som på samma vis saknar trä men som är rik på flat sten.

Klimatbetingelser i Peru
Beroende på det peruanska kustklimatet, som har mycket sparsamt med regn, är det möjligt att bygga trullier av endast lera. Trevliga att se på och idealiska för att bo i, reser de sig ur själva jorden, och i framtiden kommer de att vara en del av den utan att kompromettera miljön. Trullierna har allt som är nödvändigt för en bostad. Strukturen av trullierna är resultatet av att kombinera arkitekturen i de gamla templen i Indien med visheten i Inkakulturen i Peru.

Trullier i Aulia (Italien)
För närvarande är trulli-arkitekturen mycket använd i Apuliaregionen i södra Italien, där vi hittar trullier i ren sten. La Murgia är det mest framstående exemplet på en stad med trullier, mest känd som trulliernas hus. Där hittar man plaster som Locorotondo, trulliernas dal, Aberobello (trulliernas land), Noci, Gassa och andra platser. Trullierna är en av de vackraste exemplen på folklig spontan arkitektur. Liksom eskimåernas igloos, formar trullierna en teknisk enhet, byggd av ett enda material, som is eller sten, eller som i Chakra y Mar - lera. Eller grästuvor, som på Titicacas höjder. Allt på ett enkelt sätt: ett halvt klot och en kub med en kon som avslutning, är dess viktigaste former. Nämnda enheter kan man kombinera för att forma en fantastiskt vacker och komplex helhet. Så vi kan se in Alberobello, en av de många byarna i denna region; en by som på grund av sin kvalitet har deklarerats som nationalmonument liksom Nuragas på Sardinien.

För att läsa mer om trulliernas dal, besök följande hemsida:
http://www.valledeitrulli.it/

Kameruns trullier
I Kamerun finns det mycket intressanta trullier. Beroende på regnen används en speciell design för att vattnet inte ska påverka strukturen. Med anledning av de höga temperaturerna på denna plats, gör de starka solstrålarna nästan keramik av leran. Dessa trullier visar starkt markerade räfflor mot utsidan, och det av tre skäl: 1) det fungerar som byggnadsställning under bygget. 2) det leder bort regnvattnet och förhindrar att lerytan utplånas. 3) det har en formbar betydelse för att främja kontraster mellan ljus och skugga på ytan. De koniska kropparna utgör hus med olika användningsområden. Det finns en stor mängd olika design som kan appliceras.

Dessa lustiga bostäder är ett annat exempel på att huset inte är arkitektur, utan en växt som växer i moderlandet och återvänder dit. Det är möjligt med trullierna, att göra enhetliga bostäder som tillfredsställer behovet av ett litet kök, ett rum, en andra våning och en torrtoa vid sidan om.

Inte bara en boplats
Under vedakulturens tusenåriga historia mediterade arkitekterna över olika aspekter, inte bara behovet av en plats att bo på, utan man utgick från principen att leva i gemenskap med moder natur. Enligt vedaskrifterna är den arkitektoniska harmonin inte bara ett dekorativt eller stilistiskt inslag, utan tvärtom - konstruktionerna skapas med målet att de ska ha en direkt relation till naturen och dess innebyggare. Beroende på att den materiella naturen inte är symetrisk, föreslår den vediska arkitekturen att samma sak borde ske med en byggnad om den ska vara en värdig spegling av det organiska och levande.

Bygge av trulli

Teorin för att tillverka en trulli
Den dynamiska principen av denna typ av välvning är den naturliga fördelningen av kraft som tillämpas i alla riktningar, så som är fallet med skalet på ett ägg. Detta är den grundläggande principen för dessa konstruktioner av rundade ofullbordade koner. Gaudí förklarade kraften i välvningarna med kraftfördelningen på en kedja. En kedja som hänger uppochner, visar hur kurvan ska göras på en trulli.

Tillbaka  Nästa sida

Hare Krishna  Hare Krishna  Krishna Krishna  Hare Hare   Hare Rama  Hare Rama  Rama Rama  Hare Hare