Klicka här för att läsa mer om VRINDA-missionen


Klicka här för att läsa mer om VRINDA-missionens grundare
Swami B.A. Paramadvaiti

Nimaihuset
Nimaihuset - svenskt Vrindatempel   

Vrinda Europe
Vrinda Europe   

Vrinda Portal
Vrinda i övriga världen

Vrinda News

Gurudeva live
Filmade Paramadvaiti-klasser   

Paramadvaiti Swami
Mp3-föredrag av Swami B.A Paramadvaiti   

World Vaisnava Association
VRINDA - medlem av
World Vaisnava Association


Betydelsen av god sadhana och japa

Utdrag från chatten med Srila Guru Maharaj, 23 januari 2005

För att bära ut Srila Prabhupadas budskap till världen, finns verkligen inga gränser, för principen är att säga och göra – och klart! Man behöver bara gå upp ganska tidigt, för sömntutor och slöfockar kommer inte att gå långt. Deras filosofi är snarare: en säng, en partner och choklad. De vill bara njuta utan att anstränga sig. Och ni vet att utan ansträngning kan vi inte öppna något tempel och hålla igång det så att det fungerar med en god sadhana bhakti.

Sanningen är att vi har öppnat många tempel, men jag hör också sägas att standarden vad gäller sadhana är ganska dålig. Det är klart att det ibland finns ursäkter, för att det bara finns tre eller fyra hängivna med en restaurang, och klockan 4 eller 5 på morgonen måste de gå iväg för att handla grönsaker, eller för att man stannade kvar och predikade tills sent på kvällen. Med andra ord, det finns ursäkter, men vi får inte glömma essensen: ett liv som inte har förkunnelse på morgonen och på kvällen är ett liv i fara, där man inte garanteras individens goda medvetande.

Och ämnet japa är också mycket viktigt. Om en person arbetar hela dagen, vilket jag anser mycket viktigt, och man inte stiger upp mycket tidigt, kommer man inte att ha tid att chanta 16 rundor. Naturligtvis, om denne hängivne är upptagen hela dagen med osjälvisk tjänst för att hjälpa andra och så representera sin andlige mästare, har han extra skydd, även om han inte klarar av att göra klart sina 16 rundor. Men om någon inte chantar många rundor för att han sover mycket, för att han är lat eller slarvig, kommer han att sakna andlig energi för att försvara sig när Mayas prövningar kommer. Den första välsignelsen med att chanta är ju just att chanta.

Srila Sridhar Maharaja sa till oss: ”I nödfall, på grund av mycken tjänst för att hjälpa andra, chanta ett minimum på fyra rundor, men tillåt aldrig din japa att fasta. Du kan förvisso fasta, framförallt på ekadasi, men låt inte din japa fasta.” Och enligt min uppfattning är detta med fyra rundor endast giltigt för dem som gör oegennyttig tjänst hela dagen och bekymrar sig om andras väl hela tiden, de som alltid predikar och håller föredrag och på så sätt har ett gott medvetande. Förvisso gäller detta inte dem som säger: Men jag skulle vilja se mer film, eller mer teve. På så vis är sadhana något grundläggande för att praktisera bhakti yoga.

Sadhana är nåd, och alla ni som är invigda hängivna har det absoluta ansvaret att i era tempel dagligen erbjuda åtminstone dessa två föredrag, vid sidan av föredragen som anordnas av Vaisnava Akademien. Att hängivna chantar japa är det unika sättet för att hålla välsignelsen fritt flödande i deras fina stad och till deras fina Krishnavänner och hängivna i templen, för den som inte chantar Hare Krishna kommer att skrämmas av Maya.

Srila Prabhupada, Ki jay!

B.A. Paramadvaiti Swami

Hare Krishna  Hare Krishna  Krishna Krishna  Hare Hare   Hare Rama  Hare Rama  Rama Rama  Hare Hare